Printr-un comunicat, compania low-cost Ryanair cu sediul în Dublin, Irlanda, a anunțat că are intenția de a suspenda zborurile interne din Italia începând cu 23 ianuarie 2010 din cauza impasului politic în care compania a ajuns cu Autoritatea Aviației Civile din Italia cu privire la documentele de identitate pe care pasagerii le pot prezenta ca documente oficiale la aeroport.
Ente Nazionale per l’Aviazione Civile (ENAC) a hotărât în noiembrie folosirea ca acte de identificare oficiale pentru cursele interne, permisele auto, permisele de pescuit sau cele de vânătoare.
Michael O’Leary, CEO Ryanair a declarat că permisele de vânătoare și pescuit sunt mai puțin sigure decât cele cerute de compania irlandeză, act de identitate (buletin), pașaport.
ENAC însă a precizat clar că nici un operator aerian ce desfășoara activități pe teritoriul aerian italian nu va putea încălca aceste reguli.
În aceste condiții Ryanair a depus o petiție la Tribunalul din Roma cerând suspendarea acestei măsuri și pregătește încetarea zborurilor interne din Italia de pe 10 aeroporturi: Roma (Ciampino), Milan (Bergamo), Bologna, Bari, Cagliari, Alghero, Pescara, Brindisi, Trapani și Pisa.