Iberia a înregistrat un an 2009 nu tocmai bun, așa reiese dintr-un comunicat al CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) dat publicității acum două zile.
Pierderile nete ale companiei ajungând la 273,24 milioane euro, o mică catastrofă am putea spune prin comparație cu 2008, când compania spaniolă a înregistrat o creștere de 31,96 milioane euro.
Încasările de exploatare ale companiei au scăzut cu 19,1% pâna la valoarea de 4.409 milioane euro, în special datorită scăderii veniturilor rezultate din transportul de pasageri și marfă, consecință a scăderii generalizate a cererii, mai mare în cazul segmentului business.
Pentru a menține o poziție stabilă, costurile de exploatare au fost reduse în 2009 cu 11,9%, un aport mare avându-l scăderea facturii de combustibil. Restul cheltuielilor au scăzut și ele datorită ajustărilor aduse și inițiativelor de reducere a costurilor puse în practică prin planul de intervenție, Iberia reducându-și în 2009 numărul de muncitori cu 4,2% și flota operativă cu 10 avioane.